Parçalanmış   ★★★★★

Parçalanmış ★★★★★

07/05/2021 0 Yazar: athena

2016 yapımlı psikolojik gerilim filmi Parçalanmış (Split), Kevin Wendell Crumb’ı oynayan James McAvoy’ın, oyunculuğunu alıp başka bir boyuta çıkardığı filmdir. Aslında başrolünde Bruce Willis’in oynadığı Ölümsüz (Unbreakable) filminin devamı niteliğinde ancak bu filmi izlemek için önce onu izlemenize gerek yok. Filmi anlatmaya başlamadan önce son bir şey daha, filmin, savunmasında ilk defa çoklu kişilik bölünmesini kullanarak üç tecavüz davasından aklanan Billy Milligan’ın gerçek hayatından esinlenildiği söyleniyor.

Kevin, 3 tane genç kızı kaçırır ve onları kendi evinde tutsak eder. Kızlar orda esirlerken Kevin’ın farklı kişilikleriyle tanışmaya başlarlar. Kevin’ın farklı kişilikleri derken mecaz yapmıyorum. Kevin bir çoklu kişilik bölünmesi hastası ve terapistinin tespit edebildiği 23 farklı kişiliği var. Mesela, bir karakteri tam bir pasaklıyken öbürü temizlik hastası. Daha da ilginci, bir karakter sağ elini kullanabiliyorken diğeri sol elini kullanabiliyor ya da diğer karakterler gayet normal konuşurken biri kekeleyerek konuşabiliyor. Kadın ya da erkek olabilmek üzere örneklendirdiğim gibi tam 23 farklı kişiliğini biliyoruz. Olaylar, Kevin’ın yeni ortaya çıkan 24. kişiliğiyle beraber tamamen insanüstü bir hal almasıyla çığırından çıkıyor.

Esir alınan kızlara bakarsak, The Queen’s Gambit dizisiyle son zamanlarda adını çokça duyuran Anya Taylor-Joy, Casey Cooke olarak karşımıza çıkıyor. Filmde esir tutulan kızlar arasında Casey’i daha çok izliyoruz. Soğukkanlılıkla Kevin’ın kişiliklerinden biri olan Hedwig’le konuşup kaçış planı yapacak cesareti gösterebilmesine de hayret ettim doğrusu. İnsan izlerken gerilmeden edemiyor tabii, şimdi Hedwig gidecek başkası gelecek diye ama nefesinizi tutup izliyorsunuz işte.

Ölümsüz ve Parçalanmış filmlerini birleştiren Glass, üçlemenin son filmidir. Ne Ölümsüz’ün ne de Glass’ın, Parçalanmış kadar başarılı bir film olduğunu düşünmüyorum. Bunun sebebi de Ölümsüz’ün yapım yılının 2000 olması ve Parçalanmış’ın çıtayı çok yükselterek Glass’a karşı oluşan beklentiyi yükseltmesi olabilir. Ben bu filmi üçlemenin dışında tutmayı tercih ediyorum.

Gerilim filmi sevenlerin bayılacağı bir film olmuş, izlerken insan durup da bir rahat nefes alamıyor. Filmde keşke böyle olmasaydı da şöyle olsaydı diyebileceğim tek bir şey yok. James McAvoy’un “Oyunculuk nedir, nasıl yapılır?” dersi niteliğindeki bu filmini kesinlikle izlemenizi tavsiye ediyorum.