Karanlık Zihinler ★★☆☆☆

Karanlık Zihinler ★★☆☆☆

03/05/2021 0 Yazar: athena

Yazmaya en son okuduğum kitap ile başlamak istedim. Açlık Oyunları, Uyumsuz gibi serilerin tadını aldıktan sonra o distopyadan kopmamak adına aldığım bir kitaptı lakin saydığım serilerin dengi olmadığını baştan söyleyeyim ki kimse hayal kırıklığımı paylaşmasın.

Kitapta belli bir yaş aralığındaki çocuk/gençlerin salgın bir hastalığa yakalanmaları sonucu gözetim altına alındıkları kamplarda tutulmaları konu edilmiş. Bu bahsi geçen kamplarda çocuklar hastalıkları sonucu uğradıkları mutasyonun çeşidine göre renklere kategorize edilerek kalıyorlar. Örneğin mavilerin telekinezi özellikleri varken, yeşiller üstün zekalıdır. Baş karakterimiz olan Ruby ise zihin kontrol edebilen turunculardandır. Kampların amacı sözde onları iyileştirmek olsa da, işin aslı çocukları tehlikeli gördüklerinden onları toplumdan ayrı tutup üzerlerinde deneyler yapmak. Bu konu etrafında dönen hikayede Ruby’nin kamp hayatını, kamptan kaçışını, yolda edindiği dostlarını ve hep beraber meşhur “Kaçak Çocuk”‘u arayışlarını okuyoruz.

Kitabın anlatımı başta hiç akıcı değildi ve gerekli gereksiz her şeyin garip tamlamalarla betimlenmesi beni oldukça sıktı. 576 sayfalık kitabın ortalarına kadar sırf okumak için okudum ancak ondan sonra sarmadığını söylersem yalan söylemiş olurum.

Kısacası, genel olarak çok etkilenmiş olmasam da kitabın sonu gerçekten yüreğime dokundu.

Spoiler
Ruby’nin karakter gelişimini kitabın başından sonuna dek gözlemledik. Başta neredeyse mızmız diyebileceğim bir kız çocuğuyken sonunda yeteneklerini farkında, onları benimsemiş ve ne kadar güçlü olduğunu farkına varmış üstüne üstlük başkalarına da ne kadar güçlü olduğunu göstermekten çekinmeyen sorumluluk sahibi bir genç kıza dönüşümünü gözlerim parlayarak okudum. Cate’e kendini silah olarak sunması ve Lee’yi oradan kurtarabilmek için bir nevi kendini feda etmesi bunun en güzel örneğiydi. Özellikle, Lee’nin onu bırakıp gitmeyeceğini bildiğinden onun zihninden kendine ait anılarını sildiği kısım çok başarılıydı. Ruby’den böyle bir hamle bekliyordum ama yine de gözlerimin dolmasına engel olamadım. Orayı okurken “576 sayfayı boşuna okumamışım.” dedim.
Sırf bu yüzden bile sonraki kitaba geçmek için can atıyorum. Seriye başlamanızı tavsiye edip etmeyeceğimi ise 2. kitap olan Buz Kapanı’nı okuduktan sonra söyleyeceğim.

Not: Karanlık Zihinler’i filme de uyarlamışlar ama kitapları bitirmeden filmi izlemeyeceğimi söylememe gerek yok sanırım.

Seriyi Bitirdikten Sonra Yapılan Düzenleme: Başlamanızı tavsiye etmiyorum, hiç gerek yok.