Farm Together  ★★★★☆

Farm Together ★★★★☆

19/01/2022 0 Yazar: athena

Farm Together; tarla sistemi üzerine kurulmuş, 2018 çıkışlı bir simülasyon oyunu. Gerçi, tarla sistemi diyerek oyunu sınırlandırmamak daha doğru olur. Zira oyunda tarla ekip biçmek dışında yapabileceğiniz pek çok aktivite mevcut! Onlardan bahsetmeden önce oyun hakkındaki ilk izlenimlerimi paylaşayım.

Bir tarla oyunu oynamak istiyordum ve birkaç oyuna göz gezdirdikten sonra Farm Together’da karar kıldım. Bu oyundan çok daha gerçekçi gözüken oyunlar da görmedim değil fakat bence fiyat performans açısından Farm Together çok başarılı bir oyun olmuş. Oyunu bilgisayardan oynuyorum ve bilgisayarımın da gayet iyi grafikleri desteklediğini göz önünde bulundurarak, oyunun görsellerine bayıldım! Karakterler, giysiler, ağaçlar, hayvanlar, binalar oldukça sevimli ve kaliteli gözüküyor. Müzikleri de çok hoş. Hiç baymıyor. Oyunu alta alıp takıldığım zamanlarda müziği hiç rahatsız etmiyor hatta hoşuma bile gidiyor.

Oynanış olarak bakarsak, 3 tane kamera açısı seçeneğiniz var. Oyunu yukardan bir bakış açısıyla değil de daha yakından 3. şahıs bakış açısıyla oynayabilirsiniz. Şahsen bir tarla oyununda bunu başta garipsemiş olsam da gözüm alıştıkça hoşuma gittiğini söyleyebilirim. Oyunun başında ilerlemek çok zor ve biraz da sıkıcı olabilir çünkü gerçekten kısıtlı miktarda coininiz oluyor ve bu coini sürekli ekim yaparak döndürmekte zorlanabiliyorsunuz. Bu yüzden oyun başında görevleri esas alarak oynamak daha mantıklı olacaktır. Aksi halde paranızı yetirememek dışında envanterinizin doluluğu da bir problem haline gelebilir.

Envanter demişken, oyuna kısıtlı bir envanterle başlıyorsunuz ve binalar sekmesinde bulunan ahır ögesiyle azar azar envanterinizi geliştirebilirsiniz. Bunun dışında yine binalarda bulunan satım yerleri de envanterinizi bir miktar genişletiyor. Hasat ettiğiniz her türlü şeyi satabileceğiniz satım yerleri var. Burada satışlarınız karşılığında genelde elmas ya da madalya kazanıyorsunuz. Devam etmeden belirtmem gerekir ki oyunda 5 çeşit ticaret birimi var. Coin, elmas, madalya, bilet ve altın parçası. Oyun içinde gerçek parayla yaptığınız herhangi bir satın alma işlemi yok. Ekinleri, hayvanları, ağaçları, çiçekleri çoğu zaman coinle alıp, hasat ederken coin kazanıyorsunuz fakat ilgili satım yerinde elmas karşılığında takas gerçekleştiriyorsunuz.

Oyunda hem karakteriniz seviye atlıyor hem de tarlanız. Tarlanız seviye atladıkça yeni ekinler, ağaçlar, hayvanlar, binalar, dekorasyon eşyaları açılıyor; karakteriniz seviye atladıkça ise yeni giysiler, evcil hayvanlar, traktörünüzü özelleştirecek seçenekler açılıyor. Her iki durumda da altın parçası ve coin kazanıyorsunuz. Daha sonra binalar sekmesinden alabildiğiniz rehinci dükkanında altın parçası karşılığında bir sürü takas gerçekleştirebiliyorsunuz. Gelen görevleri yaparak, tarlalarınızı topladıkça, çiftliğinizi eşya bakımından zenginleştirdikçe veya satım yerlerinde takas yaptıkça XP kazanıyorsunuz.

Yeni başladığınız zaman oyun sizi öncelikle eğitici modda bilgilendiriyor, eğitici kısmı tamamladığınız zaman traktör açılıyor ve bu sizi oldukça rahatlatıyor çünkü başlangıçta sürekli bir ekin ekmek için tarlayı sür, ek, sula, topla, tekrar sür durumu beni baya sıkmıştı. Traktör açıldıktan sonra 3×3’lük bir alan üzerinde tek seferde rahatlıkla işlem yapabiliyorsunuz. Traktörü deposu dolu olduğu sürece kullanabiliyorsunuz tabii, bitince benzin yüklemeniz gerekiyor ki bunun herhangi bir maliyeti yok. Sadece benzin istasyonunun dolma süresini beklemeniz gerekebiliyor. Bu arada sulama işlemini belli zamanlarda yapabiliyorsunuz ve sulama yaptıkça hasat etmeye kalan süreniz kısalıyor. Bu süre 20 dakikalık ekinlerde 5 dakika kısalabilirken, 1 günlük ekinlerde 3 saate çıkabiliyor. Bu gibi durumlar için oyunu oynamaya karar verirseniz öğretici kısmını geçmemenizi tavsiye ederim, kendi başınıza fark etmenizin uzun sürebileceği ufak detayları kaçırmamanızı sağlar.

Oyunda ilerledikçe yeni arsalar satın alabiliyorsunuz, henüz tüm haritaya ulaşamadım ama tahminimce 7×7(40×20’den)’lik kocaman bir harita söz konusu. Bu büyüklükte bir haritada bir yerden bir yere gitmek çok uzun sürebilir, bu yüzden seviye olarak ilerlediğinizde açılan varış noktalarıyla oyun içinde istediğiniz yere ışınlanabiliyorsunuz. Gelişmiş seviyelerde çiftçi yamakları da oyuna dahil oluyor. Bilet karşılığında sorumlu oldukları alanın içindeki görevleri, sizin yerinize tamamlıyorlar.

Çok çeşitli bir ürün yelpazesi var. Pek çok bitki dışında hayvanları da oldukça genişletmişler. Çeşit çeşit ördekler, inekler, keçiler, eşekler, lamalar, balıklar… Oynanış süresini uzatmış.

Oyunun en sevdiğim yönlerinden biri de içini istediğiniz gibi dekore edebileceğiniz bir ev alabilmeniz. Ağaç ev, taş ev, prefabrik ev gibi seviye atladıkça açılan çeşit çeşit evler var. Mutfağında yemek pişirerek bilet kazanıyorsunuz.

Arkadaşlarınızla beraber oynayıp birbirinize yardım edebilirsiniz ya da zaten oyunu oynayan, oyunu herkese açık oyuncuların çiftliklerine gidip görevlerini tamamlamalarına yardım edebilirsiniz.

Sevmediğim nadir özelliklerinden bir toprağa ekim yaptığınızda oradan 1 tane hasat ürün alıyor olmanız. Benzeri oyunlarda da öyledir belki bilmiyorum ama orada görsel olarak 8 tane buğday görüp 1 tane hasat etmek bana çok koyuyor. Özellikle de tanesi 1.5k’ya mal olan ürünlerde. Diğer bir sevmediğim yönü ise oyunun hileye açık olması. Çünkü oyunun gelişmeleri bilgisayara kaydoluyor ve bu sebeple her türlü düzenleme ve hile kolaylıkla yapılabilir. Ben hile kullanmıyor olsam da, başka oyuncuların çiftliklerine girdiğinizde hile kullanıyorlarsa bunu rahatlıkla anlayabiliyorsunuz. Aynı sebepten ötürü oyunu bilgisayarınızdan silip tekrar yüklerseniz ya da farklı bir yerden oynamak isterseniz gelişmelerinizi büyük ihtimalle kaybetmiş olursunuz.

Oyunu oynamaya karar verirseniz öğretici kısmını geçmemenizi tavsiye ederim, kendi başınıza fark etmenizin uzun sürebileceği ufak detayları kaçırmamanızı sağlar.

Bu tarz çiftlik oyunlarına pek fazla hakim olmasam da, Farm Together’ı gayet başarılı bulduğumu söyleyebilirim. Steam üzerinden 32 TL’ye oyuna sahip olabilirsiniz. Aynı zamanda oyunun pek çok eklenti paketi var. Şeker temalı, Asya temalı, Meksika temalı gibi çeşitli eklenti paketlerine de, aynı platformdan 8 TL’ye (çoğu) ulaşabilirsiniz. Unutmadan, Türkçe dil desteği mevcut.

Not: Sonraki yazılarımda oyunun oynanışı hakkında yazılar ve kendi çiftliğimden görüntüleri de paylaşmayı düşünüyorum.