Hogwarts Legacy ★★★★★

Hogwarts Legacy ★★★★★

11/10/2023 0 Yazar: athena

Hogwarts Legacy…

Harry Potter kitaplarını da filmlerini de ayrı ayrı seven biri olarak bu oyunun çıkmasını dört gözle bekliyordum. Oyun çıktı ama hemen koşup alamadım tabii ki, malum daha ön satıştayken açıklanan fiyatıyla epey ses getirmişti. Ben oyunu satın almadım, paylaşılan bir hesaptan oynadım ama satın alsaydım da o parayı hak ederdi bana kalırsa. Beklentilerimden çok daha güzeldi, hayal kırıklığına uğramaktan çok korkuyordum ama hiç öyle olmadı. Hatta beklentilerimi aştı bile diyebilirim. Harry Potter serisini siz de benim kadar seviyorsanız eminim siz de memnun kalacaksınızdır.

Oyunun büyük bir kısmını gözlerim dolu dolu oynadım. Oynarken kulaklık bile taktım ki o ambiyanstan çıkmayayım diye. Özellikle kitaplarda geçen küçük minicik detaylara bile o kadar dikkat ederek oyunu hazırlamışlar ki, kendi kendime hayret ettim. Sosyal medyada çok karşıma çıktı, bir sınıf başkanları tuvaleti var ki, kitapta anlatılanla tamamen aynı. Böyle kitaba bağlı kalınarak yapılan tasarımlar beni çok memnun etti. Oyunun tasarımı, grafikleri hakkında ne söyleyebilirim bilmiyorum. Muhteşem.

Oyuna bir Hogwarts profesörünün sizi Hogwarts’a götürmek üzere almaya gelmesiyle başlıyorsunuz. Sonrasında bir 5. sınıf öğrencisi olarak başlayacağınız Hogwarts’a gidiyorsunuz ve binanıza yerleştiriliyorsunuz. Hangi binayı isterseniz onu seçmekte özgürsünüz. Oyunun gidişatını etkileyecek kadar büyük bir seçim değil. Seçtiğiniz bina ortak salonunuzu belirlemeye yarıyor. Diğer binaların ortak salonuna giremiyorsunuz. Arada NPC’ler hangi binada olduğunuzla ilgili yorum yapabiliyor. Bu seçimin en büyük etkisi farklı binalara verilen bazı farklı yan görevler. Örneğin oyun içinde Azkaban’a gidemiyorsunuz ancak eğer bir Hufflepuff iseniz aldığınız bir yan görevle Azkaban’ı ziyaret edebiliyormuşsunuz. Bunlar dışında tüm ana görevler ve hikaye akışı bir Gryffindor da olsanız Slytherin de, Ravenclaw da olsanız Hufflepuff da; aynı.

Bir Hogwarts haritası var ki, oynamaya başladığınızda kaybolup duruyorsunuz. Sadece Hogwarts haritası da değil, dünya haritası da oldukça büyük. Hem Hogwarts içinde hem de dünyada gezerken yol katetmek gerçekten çok uzun sürüyor. Bunun içinde çoğu yere uçuç tozu noktaları koymuşlar. Daha önce gidip aktif hale getirdiğiniz uçuç tozu noktalarını daha sonra oraya çabucak gidebilmek için kullanabiliyorsunuz. Tabii siz de benim gibi tadını çıkara çıkara oynamak isteyenlerdenseniz yürüyerek de gidebilirsiniz. Ya da farklı bir seçenek, uçarak gitmek. Hogsmeade’den satın aldığınız bir süpürgeyle veya oyunda ilerledikçe elde edeceğiniz bir Hipogrif ya da bir Testral üzerinde uçarak gitmek de mümkün.

Oyun başında Profesör Weasley’den bir rehber alıyoruz. Bu rehber aldığımız görevleri takip etmemize yarıyor ve haritaları, görevleri, topladığımız eşyaları burada görüntüleyebiliyoruz. Hogwarts profesörlerinin verdikleri ödevleri bitirerek yeni büyüler öğreniyoruz. Affedilmez lanetleri oyunda sıklıkla karşılaşacağımız Sebestian Sallow’dan öğrenebiliyoruz ama bu karar size kalmış, öğrenmemeyi de seçebilirsiniz. Oyuna mod eklemediğiniz takdirde affedilmez lanetleri öğrenmeyi seçseniz de Hogwarts içinde kullanmak mümkün değil.

Hogwarts Legacy’de sıklıkla birileriyle dövüşüyoruz. Dövüşmek için farklı stratejiler kullanabilirsiniz. Örneğin ben büyü ağırlıklı dövüşmeyi tercih ettim ama iksir ağırlıklı dövüşebilir ya da saldırgan bitkiler kullanarak da dövüşebilirsiniz. Bahsettiğim bitkiler ya da iksirler Hogsmeade’den satın alınabilir ya da dünya haritasında geçtiğiniz noktalarda iksirleri yapmak için gerekli bitkileri toplayabilirsiniz. Bu bitkilerin bazılarını Bitki Bilim dersinde kullanılan seralardan toplamak da bir seçenek. Bu iksirleri yapmak için ya da kendi bitkilerimizi yetiştirmek için İhtiyaç Odası’nı kullanıyoruz. Fantastik Canavarlar filmindeki Newt’ın kullandığı çanta ile kurtardığımız büyülü hayvanları koymak için İhtiyaç Odasında toplam 3 tane alanımız var. Kurtardığımız bu büyülü hayvanları da besleyerek ve severek onlardan iksirlerde ve kıyafetlerimizi geliştirmede kullanabileceğimiz malzemeler topluyoruz. İhtiyaç Odası’nı siz nasıl istiyorsanız o şekilde dekore edebilirsiniz. Oyunda en çok vakit geçireceğiniz yerlerden biri burası olacak.

Görevleri yapmak haricinde daha önce bahsettiğim gibi keşfedilmeyi bekleyen kocaman bir dünya var. Hogwarts içinde çözebileceğiniz çeşitli bulmacalar, açık dünyada çözdüğünüz takdirde envanterinizi genişletmeye yarayan Merlin bulmacaları var.

Oyunda eksikliğini çektiğim iki şey oldu sadece. Birincisi dışardan bir eklenti eklemezseniz karakterinizi oluştururken özelleştirebileceğiniz çok fazla seçeneğiniz olmaması. Yani evet, oyunda yüzünüz çok önemli değil ama yine de şahsen özene bezene yaratmak istemiştim karakterimi. Bunun haricinde eksikliğini çektiğim diğer şey ise, oyunun başlarında Hogwarts müdürü Quidditch oynamanın yasaklandığını ilan ediyor. En hevesle beklediğim şeylerden biri Quidditch oynamaktı. Nasıl olurdu bilmiyorum ama eminim bir şekilde oyuna Quidditchi de ekleyebilirlerdi. Benim içimde kaldı açıkçası.

Tekrar tekrar oynanabilecek bir oyun. Oyunda verdiğiniz kararları değiştirerek, seçtiğiniz binayı, oyunun zorluk seviyesini değiştirerek birden fazla kez oynayabilirsiniz. Ben Hogwarts Legacy’i çok keyif alarak oynadım. Hayranı olduğum Harry Potter dünyasını gezmek, Hogwarts’ı gezmek o kadar güzeldi ki, çok eğlendim. Bence hiç Harry Potter izlememiş ya da okumamış biri de oyunu gayet keyif alarak oynayabilir çünkü Hogwarts Legacy gerçekten çok başarılı bir oyun olmuş.